Ekonomija

Halal certifikat iz BiH vrijedi u cijelom svijetu

Prilog iz Dnevnog Avaza U okviru svoje misije Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekt formiranja Agencije za certificiranje halal kvaliteta s ciljem da se u našoj zemlji uspostavi sistem koji bi omogućio proizvođačima da certificiraju svoje proizvodne procese i proizvode te ih plasiraju na tržište s oznakom halal.

U ostvarenju ove namjere Rijaset IZ u BiH angažirao je stručnjake različitih naučnih usmjerenja kako bi u izradi projekta, osim potpunog poštovanja islamskih načela o halalu i haramu, bila primijenjena i savremena naučna dostignuća i zadovoljeni međunarodni zahtjevi iz oblasti standardizacije.

Produkt njihovog rada je izrada temeljnih akata Agencije koji čine pravnu osnovu za izvođenje procesa certificiranja i kontrole primjene zahtjeva za halal kvalitet u periodu važenja certifikata.

U izradi se vodilo računa da ovi akti budu usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima kao što su ISO, HACCAP i CODEX ALIMENTARIUS. Nakon kompletiranja temeljni akti Agencije su objedinjeni u Knjigu halal standarda, a certifikat iz BiH vrijedi u cijelom svijetu.

U novom prilogu “Bh. biznisa” donosimo vam temu broja Amira Sakića, direktora agencije za certifiranje halal kvalitete te kompanije koje posjeduju ovaj prestižni certifikat.

 

Link za članak: BH BIZNIS

halal.ba

Povezani članci

Back to top button