Ekonomija

Nagrada “Zlatna stolica” za Unnu iz Konjica

Švedska dizajnerica Monica Förster osmislila je za brend Zanat iz Konjica izvanrednu stolicu Unna koja je prošlog mjeseca osvojila prestižnu nagradu za dizajn proizvoda za opremanje enterijera.

Ceremonija dodjele arhitektonskih nagrada, kojoj je prisustvovalo oko 650 arhitekata i drugih zvanica, održana je u tzv. Plavoj sali, stokholmske gradske vijećnice u kojoj se također održava i banket povodom dodjele Nobelove nagrade.

Nagradu “Zlatna stolica” u 2015. godini stolica Unna je dobila zbog nevjerovatne udobnosti, besprijekornog kvaliteta izrade i dizajna osmišljenog do najmanjeg detalja, navedeno je u obrazloženju uz dodatak da “unikatni skulpturalni detalji daju stolici dušu i jasan identitet”.

“Zlatna Stolica” je jedna od više prestižnih nagrada iz oblasti arhitekture koja se dodjeljuje ovom prilikom i odnosi se na dizajn proizvoda za opremanje enterijera.

Inače, Unna stolica takodjer dobitnik “Interior Innovation Award” nagrade za 2015. godinu koju dodjeljuje Njemačko vijecć za dizajn.  Ovo je šesta prestižna nagrada za dizajn proizvoda za Rukotvorine iz Konjica, odnosno za brend Zanat koji je lansiran ove godine.

Osim nagrade za dizajn proizvoda, Zanat je prošle sedmice počašćen jos jednom nagradom. Naime, švedski časopis za arhitetkturu i dizajn “Residence” dodijelio je nagradu u katagoriji “saradnja godine” koja se odnosi na saradnju između dizajnera i firmi proizvođača za saradnju između skandinavskih dizajnera (Monica Förster, Gert Wingårdh i Harri Koskinen) i Zanat-a.  Saradnja između brenda Zanat i ovih uglednih skandinavskih dizajnera se nastavlja i u pripremi je veći broj novih proizvoda koje će Zanat javnosti predstaviti početkom 2015. godine.   

O proizvodima i jedinstvenom dizajn identitetu brend-a Zanat ove godine je pisao veliki broj uglednih svjetskih časopisa za dizajn i arhitekturu, kao na primjer: Wallpaper, Vogue, Architecture Digest, Domus, Residence, Plaza Deco, Frankfurter Algemeine Zeitung, dezeen magazine i  značajan broj drugih časopisa i dizajn blogova širom svijeta.

akta.ba

Povezani članci

Back to top button