Ekonomija

Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba sudjelovao na Halal sajmu u Moskvi

Od 21-23. maja 2015. održan je 6. međunarodni Halal kongres&expo u sklopu kojeg je održan forum na temu razvoja halal turizma

 Šesti međunarodni halal kongres jedan je od najznačajnijih programa u Rusiji koji svake godine okupi brojne halal stručnjake, proizvođače, vlasnike hotelskih kuća, investitore i mnoge druge. Forum je isključivo posvećen izazovima i trendovima  halal turističke industrije, značaju iste kao i pravnom okviru vezanom za razvoj halal turizma. Na forumu su sudjelovali predstavnici halal turističkih centara i institucija iz Rusije, Tatarstana, Kazahstana, Kine, Singapura itd.

Razvoj Halal turizma u Republici Hrvatskoj predstavio je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić. Izlaganje pod nazivom „Izazovi i rješenja halal certificiranja sa perspektivom za rast i razvoj kroz halal turizam „ obuhvatilo je trenutne izazove s kojim je suočena halal industrija svijeta kao i sve veći napredak u razvoju halal turizma. Jedan od znatnih pomaka je razvoj novih halal turističkih destinacija među kojima spada i Republika Hrvatska. U tu svrhu prikazani su i video uradci Hrvatske turističke zajednice kao i Turističke zajednice grada Zagreba, također nedavno predstavljeni i na jednom od najpoznatijih turističkih sajmova u Dubaiu. S obzirom na sve veći broj kako ugostitelja te drugih turističkih dionika za uvođenjem halal standarda i usluge , Centar za certifiicranje halal kvalitete intenzivno radi na strategiji razvoja Republike Hrvatske kao Halal Friendly destinacije. Rukovoditelj je istaknuo da je trenutno certificirano 15 hotela 5 restorana i kao novitet od nedavno i 5 turističkih agencija.

IMG_7476

„Svakom ugostitelju cilj je ponuditi uslugu koja će ga u potpunosti zadovoljiti gosta. Projektom i razvojem branda Croatia-Halal Friendly Destination cilj nam je predstaviti Republiku Hrvatsku kao novu atraktivnu destinaciju te pružiti gostima cjelokupni doživljaj. Uvođenjem halal certifiranih i specijaliziranih turističkih agencija čija je svrha pobrinuti se za gosta od trenutka kad on sleti na aerodrom  do onda kada napusti zemlju , gostu će se pružiti novi vid kvalitete i zadovoljstva.” naglasio je Dugonjić.

U svojoj završnoj riječi Dugonjić je istaknuo da uzevši u obzir činjenicu dobro uređenog i prepoznatljivog sustava certificiranja halal kvalitete u Republici Hrvatskoj i regiji za daljni rast i napredak potrebno je: stvaranje novih proizvoda i usluga te promocija istih na halal tržištima (nastupi na nacionalnim štandovima), rast potrošnje na domaćem tržištu koji se stvara: jačanjem svijesti potrošača o halal certificiranim proizvodima i uslugama, korištenjem halal certificianih proizvoda od strane ugostitelja koji žele biti  nositelji halal certifikata,  dolaskom turista i poslovnih ljudi sa halal tržišta te povezivanjem gospodarskih i turističkih čimbenika u regiji i zajedničkim djelovanjem na tržištu jer jedino zajedničkim djelovanjem možemo i uspjeti.

Tokom svoje trodnevne posjete Moskvi, rukovoditelj se također sastao sa zamjenikom muftije Tatarstana, Rushanom Abbayasov, direktorima halal centara iz Rusije, Kazahstana i Tatarstana s kojima je razgovarao o mogućnostima suradnje te ujedno ih sve pozvao da posjete Hrvatsku i učestvuju u najavljenim  događanjima Centra za certificiranje halal kvalitete predviđenih za iduću, 2016. godinu u svrhu proslave 100. godišnjice institucionalnog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

IMG_7477

VELEPOSLANIK REPUBLIKE HRVATSKE U RUSIJI PRIMIO RUKOVODITELJA CENTRA

Dana 22.5.2015. rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić posjetio je veleposlanstvo Republike Hrvatske u Moskvi. Rukovoditelja je primio veleposlanik, Igor Pokaz, a sastanku je također prisustvovala i prva tajnica Sanja Sić Zagorščak.

Cilj ovog prijema bilo je međusobno upoznavanje i razmjena iskustava. Razgovaralo se o trenutnim aktivnostima Centra kao i mogućnosti predstavljanja halal certiificiranih proizvođača iz Hrvatske u Rusiji kao i susjednim zemljama (Kazahstanu) s obzirom da je veleposlanstvo u Moskvi u nadležnosti istih. Rukovoditelj je također i najavio svečanu proslavu 100. godišnjice Islama u Republici Hrvatskoj kao i dva velika događanja u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete te pozvao veleposlanika i kolege da se odazovu i time ukažu čast ovom nesvakidašnjem događaju.

Veleposlanik se zahvalio na posjeti te izrazio da ga veoma raduje buduća suradnja kao i akivno uključenje u projekte Centra za certificiranje halal kvalitete.

halal.hr

Povezani članci

Back to top button